BÜRO YÖNETİMİ ALANI

ÜRO YÖNETİMİ ALANI

ALANIN TANIMI

Büro yönetimi alanı altında yer alan hukuk sekreterliği, ticaret sekreterliği ve yönetici sekreterliği dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Büro yönetimi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli mesleki yeterliklere sahip, gelişmelere uyum sağlayan nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

TİCARET SEKRETERLİĞİ DALI

Ticaret sekreteri; ticaret ile uğraşan işletmelerin faaliyetleri sırasında büro makinelerini kullanarak büro yönetimini uygulama, büro içi ve dışı iletişimi sağlama, yöneticinin günlük işlerini organize etme, belge hazırlama, dosyalama, bildirimlerle ödemeleri izleme ve işlemlerini yürütme, toplantı ve seyahat organize etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Görevleri

• İş yerinde iletişimi sağlamak,
  • İş programı ve hazırlıklarını yapmak,
  • Bilgisayarda ofis programlarını kullanmak,
  • Bilgisayarda resmî ve resmî olmayan yazıları hızlı ve doğru şekilde yazmak,
  • Çalışma ortamının organizasyonunun yapılmasını sağlamak,
  • Dosyalama ve arşivleme yapmak,
  • Etkili ve akıcı sunum yapmak,
  • Kuruma uygun iş mektubu içeriği oluşturmak,
  • Örgüt ve iş yapısına uygun ticari işlemleri yapmak,
  • Bilgisayarda muhasebe işlemlerini yapmak,
  • Mesleki gelişmeleri takip etmek,
  • Ticari hesaplamalar yapmak,
  • İş hayatındaki ekonomik gelişmeleri ve faaliyet alanlarını takip etmek,
  • Ürün ve hizmet tanıtımı yapmak,
  • Kişiler arasında etkili ve sağlıklı iletişim kurmak,
  • Grup ve örgüt iletişimi kurmaktır.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Meslek eğitimi; meslek lisesi, Anadolu meslek lisesi, Anadolu kız meslek lisesi, ticaret meslek lisesi ve Anadolu ticaret meslek lisesi Büro Yönetimi ve Sekreterlik alanında diploma programlarıyla verilmektedir.

Mesleki ortaöğretimden sonra yüksek öğrenime geçiş sınavını başaranlar lisans programlarına devam edebilir ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümüne sınavsız geçiş yapabilirler. Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinde verilmektedir.

Yönetici Sekreterlik, Ticaret Sekreterliği, Hukuk Sekreterliği dallarının sınavsız geçiş yapabileceği meslek yüksekokullarının bölümleri şunlardır;

• Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • İşletme yönetimi

Lisans düzeyinde meslek eğitimi ise büro yönetimi öğretmenliği, İnsan kaynakları yönetimi (Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu), sağlık yönetimi (Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu) bölümlerinde bulunmaktadır. Meslek yüksekokulunu bitirenler, dikey geçiş sınavı ile lisans programlarına geçebilirler. Büro Yönetimi ve Sekreterlik alanı meslek yüksekokulu mezunları iletişim fakültelerinin ilgili bölümlerine dikey geçiş sınavlarındaki başarılarına göre, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesinin İşletme ve İktisat bölümlerine ise doğrudan dikey geçiş yapabilirler.

Ayrıca öğrenciler “Dikey Geçiş Sınavı”na (DGS) girerek üniversitelerin 4 yıllık eğitim öğretim veren bölümlerine girebilirler. Yukarıdaki bölümlerden mezun olanlar aşağıdaki bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

Bölümler:

• Büro Yönetimi Öğretmenliği
  • Halkla İlişkiler
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • İşletme Bilgi Yönetimi
  • Sağlık Kurumları İşletmeciliği
  • Yönetim Bilişim Sistemleri
  • Reklamcılık ve Halkla İlişkiler

İnsan kaynakları programından mezun olan öğrenciler dikey geçiş sınavındaki başarı durumlarına göre çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, insan kaynakları yönetimi, işletme, kamu yönetimi, siyaset bilimi, siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerine devam edebilirler.

Bu bölümden mezun olan öğrencilerin YGS sınavı ile EK PUAN alarak gidebilecekleri bölümler aşağıdaki gibidir.

• İnsan kaynakları Yönetimi (Yüksek okul) 4 yıllık (YGS6)
  • Sağlık Kurumları Yöneticiliği (Yüksek Okul) 4 yıllık (YGS6)
  • Sağlık Yönetimi (Yüksek Okul) 4 yıllık (YGS6)
  • Pazarlama (Yüksek Okul) 4 yıllık (YGS6)